Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок заповнення колонок 7, 8 розд. І та 8, 9 розд. ІІ звітної (річної або місячної) уточнюючої податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), у тому числі...

, опубліковано 03 квітня 2023 о 11:49

Порядок заповнення колонок 7, 8 розд. І та 8, 9 розд. ІІ звітної (річної або місячної) уточнюючої податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), у тому числі за нововідведену земельну ділянку або за новоукладеним договором оренди землі, у разі володіння (користування) земельною ділянкою в звітному році менше місяця

Відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (далі – орендна плата).

Форма податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 № 560 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 18 лютого 2022 року № 83,  далі – Декларація).

У Деклараціях за типом «звітна» (річна або щомісячна), «звітна нова» або «уточнююча» інформація щодо періоду володіння/користування по кожній земельній ділянці зазначається:

у колонці 7 розд. І або колонці 8 розд. ІІ –  частка днів у місяці (у форматі з чотирма десятковими знаками) розрахована за формулою: кількість днів володіння або користування у місяці/загальна кількість днів у місяці (примітка 12 до Декларації);

колонці 8 розд. І або колонці 9 розд. ІІ – кількість повних місяців володіння або користування (від 1 до 12).

При поданні щомісячної Декларації суми земельного податку та/або орендної плати розраховуються як для річної Декларації, тобто колонка 17 розд. І Декларації – річна сума земельного податку, колонка 18 розд. ІІ Декларації – річна сума орендної плати. А колонки 7 і 8 розд. І або 8 і 9 розд. ІІ щодо періоду володіння або користування земельною ділянкою заповнюються як для Декларації за рік (примітка 18 до Декларації).

Наприклад, якщо платник плати за землю станом на 01 січня поточного року має у власності або користуванні земельну ділянку, то при заповненні Декларації зазначається:

у річній – у колонці  8 розд. І або колонці 9 розд. ІІ Декларації зазначається 12, тобто кількість повних місяців у поточному році володіння або користування;

у щомісячній (за січень) –  колонка 8 розд. І або колонка 9 розд. ІІ заповнюються аналогічно як для податкового (звітного) періоду (календарного року).

При цьому колонка 7 розд. І та колонка 8 розд. ІІ Декларації не заповнюються.

Наприклад, якщо суб’єкт господарювання станом на 01 січня поточного року не був платником плати за землю, а з 17 січня поточного року став власником нововідведеної земельної ділянки або користувачем земельної ділянки за новоукладеним договором оренди землі, то при заповненні Декларації за типом «звітна», «звітна нова» (річна або щомісячна):

у колонці  7 розд. І або колонці 8 розд. ІІ Декларації зазначається  –  0,4839, тобто частка днів у січні місяці, розрахована за формулою: кількість днів володіння або користування у місяці/загальна кількість днів у місяці (15/31=0,48387);

у колонці  8 розд. І або колонці 9 розд. ІІ Декларації зазначається 11, тобто кількість повних місяців у поточному році володіння або користування земельною ділянкою.

Наприклад, якщо платник плати за землю подавав Декларацію на поточний рік, а в кінці року 23 грудня отримав право власності на нововідведену земельну ділянку або став користувачем земельної ділянки за новоукладеним договором оренди землі, то у разі подання Декларації за типом «уточнююча» за рік при заповненні інформації щодо такої земельної ділянки у колонці 7 розд. І або колонці 8 розд. ІІ Декларації зазначається – 0,2903, тобто частка днів у грудні місяці, розрахована за формулою: кількість днів володіння або користування у місяці/загальна кількість днів у місяці (9/31=0,29032). У даному прикладі колонка 8 розд. І та колонка 9 розд. ІІ Декларації за типом «уточнююча» не заповнюються щодо такої земельної ділянки.